Et tillidsfuldt samarbejde fortsætter på 25. år

For maskinforretningen i Nexø på Bornholm kom CLAAS ind i billedet i 1994 – kort tid efter startede et samarbejde med svinebonden Peter Koefoed. Siden er det blevet til en del handler mellem de to parter, og i dag står der en mejetærsker, fire traktorer og en teleskoplæsser af mærket CLAAS på Langemyregaard syd for Aakirkeby. At samarbejdet har stået på i 25 år, er ikke tilfældigt.

På Langemyregaard har CLAAS været en del af bedriften siden 1950’erne, men samarbejdet med Nexø Smede- og Maskinforretning startede først i 1994, hvor ejer Bent Christensen sagde ja til samarbejdet med den danske CLAAS importør. Kort tid efter solgte han en CLAAS mejetærskere til Peter Koefoed på Langemyegaard. Peter Koefoed driver en bedrift med 600 årssøer med fuld produktion og laver ca. 20.000 slagtesvin til et lokalt slagteri ejet af Danish Crown. Hertil driver Peter Kofoed og hans syv ansatte ca. 600 hektar, hvor de primært kører gylle, spreder gødning og sår.

Service og nærhed er nøgleordene
”Jeg har handlet med Bent siden ’94, og jeg synes, han har gjort det fantastisk”, fortæller Peter Koefoed og fortsætter: ”her til morgen manglede jeg lige et stykke til sidespejlet på traktoren. Bent vidste præcis, hvad det var for et og bestilte det med det samme. Så den gode service og kendskabet til vores produkter betyder rigtig meget”.

Med et samarbejde der går så lang tid tilbage, er der blevet skabt et særligt tillidsbånd mellem Bent og Peter, som begge parter sætter stor pris på. ”Han ved, hvad han kan forvente, når vi har handlet i så mange år. Det betyder også, at vi har nogenlunde samme billede inde i hovedet, når vi går i gang med at handle – og dét er pga. det særlige tillidsforhold, vi har opbygget”, fortæller Bent Christensen og tilføjer: ”vi prøver at være ærlige overfor kunderne og ikke sælge dem mere, end de har behov for. Nogle gange vil de have mere end hvad behovet er, og så prøver vi at vejlede dem til, hvad der vil være det rigtige for dem”.

Traktorerne var et naturligt valg
På Langemyregaard kører der en LEXION 760, to AXION 850’ere, en 870’er og en spritny 930’er, som Peter Koefoed viser stor tilfredshed med. ”Vi havde gået og drømt om 930’eren i mange år, og i efteråret blev det muligt. Vi har en 25 m3 gyllevogn og et 6 meter såsæt, så vi kan godt bruge kræfterne fra en 930’er”.

For Peter Koefoed var det et naturligt valg at skifte til CLAAS traktorer, da muligheden bød sig i 2007: ”Da CLAAS fik traktorer med i deres program, var det et naturligt valg for os, da vi også handlede vores CLAAS mejetærskere med Bent. Vi valgte også CLAAS traktorer ud fra, at CEBIS terminalen er bygget op på samme måde som i vores LEXION, så det er nemt for medarbejderne at gå til. Derudover er vi godt tilfreds med værkstedet i Nexø, og jeg snakker godt med Bent - det betyder meget”, fortæller Peter Koefoed.

”CLAAS mejetærskeren er vores vigtigste produkt, og det har det været siden, vi startede med det i 1994. Efter en hård start med traktorerne, har vi nu også ret godt fat i det marked”, fortæller Bent Christensen og tilføjer, at markedsandelen for CLAAS traktorer på Bornholm i 2018 var tæt på de 30%. Bent oplever desuden en stigende interesse for CLAAS traktorerne, og de sidste to år har han købt en 850’er hjem til demokørsel, og tilbagemeldingerne herpå har kun været positive.

Maskinforhandler som 20-årig 
I 1975 overtog Bent Christensen Maskinforretningen. Dengang var han blot 20 år og gik fra lærling til ejer med blot et mellemlæggende år væk fra forretningen, hvor værnepligten skulle aftjenes. ”Min mester kom en dag og sagde, at han havde tænkt på, om det var noget for mig at overtage. Når man får sådan noget at vide som 20-årig er der ingen tvivl – selvfølgelig skal man det. Havde jeg været 10 år ældre, skulle jeg nok tænke lidt mere over det”, griner Bent Christensen, der da også erkender, at det var en smule hårdt at overtage forretningen.

Dengang var forretningen primært et traktorværksted og lå i Nexø by. Der var kun plads til 2,5 traktorer på værkstedet, så pladsen blev hurtig for trang, og i 1976 købte Bent Christensen grunden, hvor den nuværende smede- og maskinforretning ligger. I sommeren 1981 kunne Nexø Smede- og Maskinforretning flytte ind i de nye lokaler. I dag står Bent Christensen for salg, butikken og lageret, mens konen Anette Christensen tager sig at regnskabet og hjælper til i butikken, når Bent er på farten. På værkstedet arbejder seks folk med reparationer og klargøring af traktorer, mejetærskere, læssemaskiner og det, som kunderne ellers har brug for. 

Picture 1
Picture 2