"Vi har gode erfaringer med vognene. Vi kan ikke umiddelbart mærke forskel på den vogn, der har kørt i 6 år og den der har kørt i 2 år."
400 hektar økologisk slætgræs tages med snittervogne
Nord for Randers ved Havndal kører CLAAS CARGOS snittervogne hos den økologiske mælkeproducent, Anders Laustsen, der med ca. 400 hektar slætgræs har behov for vognenes store kapacitet.
Siden 1997 har Anders Laustsen drevet økologisk landbrug. I dag består bedriften af 740 økologiske køer og en studeproduktion på ca. 200 stude om året. Hertil har han ca. 400 hektar slætgræs og 100 hektar grønne ærter.
”Vi har valgt at drive landbruget økologisk, fordi det bl.a. tiltaler os, at køerne skal på græs. Vi lagde om til økologi i 1997 og har ikke fortrudt det en eneste gang siden”, fortæller Anders Laustsen.

Anders Laustsen, økologisk landmand
Med den økologiske kvægbesætning hører også de mange hektar slætgræs, som giver køerne foder. Køerne afgræsser de omkringliggende marker nær gården, så når markerne lidt længere væk skal snittes, skal græsset hentes hjem. ”Det er en stor proces at få snittet og transporteret vores slætgræs – det tager flere døgn”, fortæller Anders og fortsætter: ”Vi har valgt at gøre det med snittervogne, netop fordi vores marker ligger meget spredt.” Vognene hedder CLAAS CARGOS 9600, og selvom de ”kun” er 59 m3 indeni, kan der være samme mængde snittet græs, som 90 m3 løs græs, fordi det presses så hårdt sammen. Anders Laustsen transporterer 4.500-5.000 foderenheder hjem pr. læs.
Kapaciteten får toppoint
”Vi har en maskinstation til at skårlægge – det er det”, fortæller Anders. Han har selv en 14 meter CLAAS LINER rive, så når græsset bliver skårlagt, bruges kun det ene bånd, så der er 20 meter mellem hvert skår. På den måde kan riven nå fra begge sider og lave nogle gode kraftige skår.
Derudover har Anders valgt CLAAS CARGOS 9600 snittervogne. ”Der er god kapacitet i de her vogne, og vognen kan snildt følge med de selvkørende finsnittere kapacitetsmæssigt”, fortæller Anders, der købte den første CLAAS vogn for 6 år siden og for et par år siden kom nr. 2 til. Begge vogne er handlet hos Traktor Høst i Hinnerup.
”Vi har gode erfaringer med vognene. Vi kan ikke umiddelbart mærke forskel på den vogn, der har kørt i 6 år og den der har kørt i 2 år. Der er stadig den kapacitet, der skal være, når bare de bliver serviceret. Jeg er ret sikker på, at den første, vi købte, også kører om 6 år”.
En af de helt store fordele ved CLAAS vognene er, at Anders Laustsen aldrig har oplevet, at den har tabt en kniv, hvilket han har døjet med tidligere, hvor han kørte med andre mærker. Derudover gør vognens læsseautomatik med hydraulisk klap i toppen og momentføler på rotoren, at fyldning sker optimalt.

Sætter pris på brugervenligheden
Der er en del fastansatte erfarne piloter på snittervognene, men også en række elever, som skal sætte sig ind i at få vognen indstillet korrekt, og ifølge Anders Laustsen er det slet ikke noget problem. ”Det er jo vigtigt, at vognen er indstillet korrekt. Der kan være stor forskel på, hvor vådt det er, afhængig af om vi kører om morgenen eller senere på dagen. Nogen gange kører vi også igennem om natten”, fortæller han. ”Den er nem at sætte sig ind i – selv for en ældre herre som jeg selv. Selvom man ikke er et geni til sådanne ting, så er den til at finde ud af”.
For Anders er der ingen tvivl: ”Hvis jeg skulle købe sådan en igen, så bliver det en CLAAS vogn”.

