"Driftsikkerhed! Når vi presser halm, er det eneste, som vi ikke må, at forlade sædet”

6.000 tons halm med ny presser

Erik Poulsen driver et landbrug på 300 ha. ved Esby i Østjylland – og år tilbage var han den første på egnen, der begyndte at køre med medi-baller. Noget, han ser mange fordele i, og som med tiden har givet ham flere halmkontrakter. Det betød også en ny presser til sæson 2021.

Da vi besøgte Erik Poulsen i høsten 2021, var forventningen til sæsonen 13.000 baller med presser og presservogn. Han var den første på egnen, der begyndte at køre med medi-baller. ”Vi får en høj densitet i ballerne, og så har vi en god kapacitet på vogne og lastbilerne, når vi skal køre til værkerne”, fortæller Erik Poulsen og fortsætter ”Vi har også ca. 30-35 % mere halm under samme tag ved at arbejde med medi-baller.”

I de første år med halmpresning lejede Erik maskiner til presningen, men med tiden er halmkontrakterne blevet større og flere, og i sæson 2021 kører han med egen CLAAS presser nr. 3 – og det er den helt nye CLAAS QUADRANT 5300 EVOLUTION samt en ny stablevogn.

”Jeg har handlet med CLAAS i lige så mange år, som Traktor Høst har eksisteret i Grundfør. Jeg har dermed også fået større og større kendskab til CLAAS produkterne. Vi er fuldt tilfredse med den kapacitet og med de mennesker, vi har med at gøre hos Traktor Høst”, fortæller Erik om samarbejdet med sin lokale CLAAS forhandler.

13.000 baller kræver maskinkapacitet
Tidligere har Erik Poulsen testet to andre QAUDRANT pressere, som har levet op til forventninger til kapaciteten. Og det samme gælder for sæson 2021 og den helt nye EVOLUTION model.

”Med den nye model har vi fået en bedre pick-up med styr i begge sider. Vi har fået en bedre styring med tryk i kanalen. Mit indtryk er, at vi har kørt med væsentligt højere tryk end tidligere år, og derfor forventer jeg også en højere densitet i år end tidligere”, fortæller han om den nye presser.

Derudover nævner Erik en ting, som er altoverskyggende. Driftsikkerhed! ”Når vi presser halm, er det eneste, som vi ikke må, at forlade sædet. Det betyder, at det er vigtigt med et stabilt bindeapperat, som leverer ensartet bindinger hele tiden, så vi ikke har baller, der skal kasseres eller ompresses.”

Erik Poulsen kører med en CLAAS AXION 920 foran presseren. Traktoren og den mange kræfter bruges i foråret til gyllekørsel med en PG25.