"Vi har ingen flade marker, så vi havde behov for en maskine, der kunne tilpasse sig i forhold til terrænet"

En hybridmaskine var det rette valg i et kuperet terræn

Efter 12 sæsoner var det tiden, at Davrup Hovedgaard skulle udskifte mejetærskeren. Her var den primære opgave at finde en maskine, der kunne klare deres meget kuperede terræn. Valget faldt på en hybridmaskine - en CLAAS LEXION 7600.

Landbruget, Davrup Hovedgaard, er en traditionel planteavlsbedrift, som driver ca. 300 hektar inkl. forpagtninger. Der dyrkes sædskifte med korn, raps og græsfrø, bl.a. rødsvingel, bakkesvingel og hundegræs. Der høstes også for naboer, så i 2020 høstede maskinen ca. 600 hektar. I år 2000 overtog Christopher Green landbruget fra sin far og har siden drevet bedriften, som er beliggende nær Jyderup på Vestsjælland.

I 12 sæsoner har Christopher kørt med en 6-rysters CLAAS 550 MONTANA mejetærsker, men til høsten 2020 var det tid til en udskiftning. ”Vi valgte en hybridmaskine pga. vores terræn. Vi har ingen flade marker, så vi havde behov for en maskine, der kunne tilpasse sig i forhold til terrænet, hvilket hybridmaskinen gør med dens 4D-styring af rotorklapperne samt 3D-styringen af soldkassen”, fortæller Christopher.

Selvom han var meget glad for MONTANA modellen, som netop var bygget til skråninger, klarer den nye CLAAS LAXION 7600 jobbet ligeså godt. ”Der er 4-hjulsstræk på den nye mejetærsker, så vi har ingen udfordringer med at komme op af de stejle skråninger.” Christopher valgte desuden at få monteret AUTO SLOPE på mejetærskeren, hvilket gør, at maskinen selv justerer blæseromdrejninger og soldåbning i forhold til, om han kører op eller ned af bakke.

”Vi er gået fra et 6-rysters chassis til et 5-rysters, men med de mange muligheder for at styre tærskningen og udskillelsen samt at 5-rysters chassiset er med jet stream-soldkasse, har vi ikke oplevet mindre kapacitet på soldkassen – tværtimod.”

En mærkbar forandring
Noget som har ændret sig markant siden 2009, hvor Davrup Hovedgaard købte den forrige CLAAS mejetærsker, er komforten. ”Komforten er en mærkbar forbedring. Støjniveauet er noget helt andet og særligt støjet fra skærebordet er reduceret, hvilket hænger sammen med tilvalget af remme frem for kæder i sluget”, fortæller Christopher og fortsætter: ”det er desuden en stor behagelighed med GPS og ikke mindst CRUISE PILOT, som gør arbejdspladsen meget komfortabel.”

”Folk, der kommer forbi marken, bemærker straks, at de næsten ikke kan høre den. Vi har høstet sammen med to andre mærker mejetærskere, og her lagde man tydeligt mærke til, at LEXION var betydelig mere lydløs end de to andre”, fortæller Christopher, der desuden påpeger, at både maskinens Man-motor og kølerpakkens placering oven på maskinen også påvirker lydniveauet positivt. Dette skyldes nok, at motoren maksimalt kører med 1800 omdrejninger.

Overkommelig vedligehold
For Christopher er daglig vedligehold meget vigtigt, og han har derfor også smurt både den nuværende og den tidligere CLAAS mejetærsker lige efter bogen.

”Jeg er meget glad for, at der ikke længere er nogle 10-timers smøresteder på maskinen, hvilket gør den daglige service noget nemmere end på vores tidligere model. Jeg blæser køleren ren hver morgen, selvom det er begrænset, hvad der er i. Adgangen til kølerpakken er blevet væsentlig nemmere nu, hvor den ligger vandret ovenpå frem for på siden som den tidligere model”, fortæller Christopher, der også ser det som et stort plus, at mejetærskeren holder motorrummet flot rent.

Davrup Hovedgaard har handlet den nye LEXION hos Røstofte Maskiner i Mørkøv, hvor de er trofaste kunder, hvilket også har resulteret i, at der på bedriften står to stk. CLAAS AXION 850 traktorer.

Mine tre favoritter:

  • Det meget lave støjniveau i kabinen
  • Armlænet, som er meget overskueligt og lækkert med genvejstaster i terminalen
  • Skærebordet VARIO 930, hvor afgrøderne indføres med gummibælter

Facts om bedriften:

  • Navn: Davrup Hovedgaard v/Christopher Green
  • Størrelse: 300 hektar
  • Afgrøder: sædskifte med korn, raps og græsfrø, bl.a. rødsvingel, bakkesvingel og hundegræs
  • Ansatte: Christopher Green og en høstmedhjælper i sæson
  • Mejetærsker: CLAAS LEXION 7600
  • Skærebord: CLAAS VARIO 930

Vidste du, at…

Med 4D-teknologien er LEXION den eneste mejetærsker på markedet, der kan styre retningen på materialet fra rotorne for minimal belastning af soldkassen.