"Den er let at køre med, laver et utrolig fint såbed og så er den nem at vedligeholde til daglig - man skal bare lige smøre den og så afsted"

ET REDSKAB SOM LEVER OP TIL MASKINSTATIONENS KRAV.

I 2019 søgte Varde Maskinstation en ny harve til at gøre klar til såning. Flere forskellige var i spil, da de havde brug for en harve med tyngde og som kunne pakke jorden og lave den fine krummestruktur i overfladen, så man kunne komme til at så – det endelige valg faldt på en SWIFTER SE 10 000 såbedsharve fra BEDNAR. 

Varde Maskinstation købte en SWIFTER såbedsharve til sæsonen ’20 fra BEDNAR efter en test, som de udførte i 2019.

”I vores test i 2019 oplevede vores medarbejdere, som prøvede såbedsharven af, at de fik lavet et såbed, der fik såmaskinerne til at køre helt stabilt og jævnt. Og for os, som sår så mange majs, er det vigtigt med en præcis sådybde og der har vi nu fundet en harve, som kan lave den vare, som vi gerne vil have”, fortæller Anker Vestergaard, direktør på Varde Maskinstation.

Da Varde Maskinstation er en landbrugsmaskinstation, som ligger i et kvægtungt område med sandede jorde, stiller de krav til deres maskiner og redskaber.  
”Vi valgte at købe en BEDNAR såbedsharve, da vi som maskinstation altid kigger efter en maskine, der kan holde til at køre hele tiden. Den er stærk, har masser af jern i sig og er tung, og det er en fordel for os, fordi vi tit kører på en mere sandet jord her i området. Den er god til at pakke det sammen, så det får den kapillærende virkning ude på marken”, forklarer Anker Vestergaard og tilføjer:

”Det skulle også være sådan, at når vi satte en af vores store CLAAS traktorer foran, så ville harven gerne med, så den ikke går i stykker ned af hjørnerne – vi er gået efter at få en stærk harve. Og det har vi fået i den her SWIFTER”.

Et oplagt valg til maskinstationen
Såbedsharven er en SWIFTER SE10 000 og er en bugseret såbedsharve. Den har en lamelplanke CRUSHBAR foran, som slår de store knolde i stykker og jævner af. Derudover har den en del harvetænder, som laver en fin struktur i overfladen og med dobbeltpakkeren bagpå, som trykker jorden fast igen, så er den perfekt til de jorde, som bl.a. Varde Maskinstation arbejder på.

 ”Vi har brug for tyngden i dobbeltpakkeren bagpå, fordi vi arbejder meget med den sandede jord, hvor der er tungt sand. Det klarer pakningen fra SWIFTER, så der laves den kapillærende virkning, hvorpå det ikke når at tørre ud. Problemet for os er, hvis såmaskinen først kommer 3-4 dage efter ploven, så er det meget tørt i overfladen og derved kan det knibe med at få majsen placeret i noget, der er fugtigt. Det har vi ikke haft problemer med, efter vi begyndte at køre med den her såbedsharve”, fortæller Anker Vestergaard.

Anker Vestergaard har været direktør for Varde Maskinstation siden 2018, og før det var han kørselsleder - siden 2005. Han kender derfor sine 20 medarbejdere og maskinstationen godt og ved, hvilket arbejde redskaberne skal kunne løse, når de primære opgaver byder på gylle, snitning og såning. Det kræver maskiner med stor kapacitet, let håndtering og begrænset daglig vedligehold – det oplever de også i deres SWIFTER.

”Den er let at køre med, laver et utrolig fint såbed og så er den nem at vedligeholde til daglig - man skal bare lige smøre den og så afsted”, forklarer Anker Vestergaard, som oplevede en rigtig god sæson ’20 og nu ser frem til sæson ’21. 
”Vi har kørt hele sæson ’20 med såbedsharven, og nu er vi klar til sæson ’21. Det har været en utrolig god oplevelse at køre med den, fordi den er stærk, godt bygget og den laver et utroligt fint arbejde. Så såmaskinerne bare kan gå i gang bagefter”, siger Anker Vestergaard og tilføjer.
”Jeg kan helt klart anbefale en SWIFTER såbedsharve til andre, fordi det er en stærk maskine – også til maskinstationsbrug”