"I høst kunne vi køre 3 dage uden at tanke, hvor vi førhen ikke kunne køre en dag uden at tanke mejetærskeren"

Kører 3 høstdage på én tank brændstof

For Steen Fischers syd for Kalundborg har skiftet til en CLAAS mejetærsker haft stor betydning for brændstofforbruget, der i høsten 2020 var halveret i forhold til året før, hvor de kørte med en mejetærsker af andet mærke.

Syd for Kalundborg nær en mindre by, Svallerup, ligger en bedrift ejet af Steen Fischer Jensen. Her driver han og sønnen Jeppe 280 hektar samt en besætning på 230 jerseykøer. Derudover samarbejder de med landbrug i nabolaget, hvor de bl.a. høster 120 hektar. I alt har de høstet ca. 325 hektar i høsten 2020. Sædskiftet består bl.a. af vinterbyg, strandsvingel, raps, hvede, vårbyg og spinat. Jeppe bliver 3. generation til at drive gården, når den tid kommer.

Efter høsten i 2019 besluttede Steen Fischer, at det måtte være tid til at prøve et nyt mærke mejetærsker, da de ønskede mere driftsikkerhed samt kapacitet. Valget faldt på en CLAAS LEXION 6800, og det valg har både Steen Fischer og hans søn, Jeppe Fischer, der er chauffør på mejetærskeren, bestemt ikke fortrudt.

”Valget stod mellem CLAAS og et andet mejetærskermærke, men grunden til, at valget faldt på en LEXION var primært pga. CRUISE PILOT, som virkelig har gjort det behageligt at høste”, fortæller Jeppe Fischer. ”At vi så også har set en enorm besparelse i brændstof, er bestemt også at mærke. I høst kunne vi køre 3 dage uden at tanke, hvor vi førhen ikke kunne køre en dag uden at tanke mejetærskeren.” Det gennemsnitlige brændstofforbrug har været 12 l/ha i høsten 2020.

En LEXION 6800 er størrelsesmæssigt mere end rigeligt på nuværende tidspunkt, men med et ønske om at fremtidssikre, hvis der skulle komme mere høstarbejde til, gjorde, at valget på denne model.

Kapacitet og halmkvalitet imponerer
Med en kvægbesætning er halmkvaliteten en vigtig parameter. Her ser Jeppe en stor forbedring med den nye mejetærsker, som kører med et VARIO 930 skærebord. ”Halmkvaliteten er klart bedre, end før, og derudover har vi også en utrolig stor kapacitetsforøgelse”, fortæller Jeppe og fortsætter: ”Vi har taget over 3 hektar i timen, så vi når meget mere og med CRUISE PILOT sørger mejetærskeren selv for at holde kapaciteten op til den spildgrænse, vi har indstillet den til.”

”Vi har skiftet fra en ren rotormaskine til en rystermaskine, hvilket krævede lidt tilvænning, da vi skulle lære et andet tærskeprincip at kende, men da vi først fik styr på indstillingerne, så vi også en flot færdigvarer fra maskinen.”

Overordnet set sparer den nye mejetærsker Jeppe for en del tid, særligt på den daglige vedligehold, som er ”ret kort” ifølge Jeppe. ”Det er utroligt, så rent den holder sig. Jeg har taget luftfilteret af et par gange, men der har faktisk ikke været noget i. Både motorrum og køler holder sig også pænt, så der er ikke det store vedligehold ved det”, fortæller han.

”Jeg sætter stor pris på den komfort, der er i kabinen. Både med CRUISE PILOT, men også det meget lave støjniveau. Hvis en kammerat ringer, spørger han, om jeg sidder derhjemme, fordi der er så lidt støj”, fortæller Jeppe.

Fuld opbakning fra forhandleren
Når man skifter til en ny mejetærsker og oven i købet til et nyt mærke, er det meget at sætte sig ind i på ny. Jeppe fortæller, at opbakningen og serviceniveauet fra forhandleren har været helt i top. ”De har hjulpet hver gang, man har ringet med spørgsmål. Det kan være svært over telefonen, men faktisk har vi altid fundet en løsning”, fortæller Jeppe.

Mine tre favoritter:

  • CRUISE PILOT
  • Sikker i drift
  • Komforten i kabinen

Facts om bedriften:

  • Navn: Steen Fischer / Fischers Kvægbrug, Kalundborg
  • Størrelse: 280 hektar + 230 jerseykøer
  • Afgrøder: Vinterbyg, strandsvingel, raps, hvede, vårbyg og spinat
  • Ansatte: Steen Fischer, Jeppe Fischer, en fodermester og to elever
  • Mejetærsker: CLAAS LEXION 6800
  • Skærebord: CLAAS VARIO 930

Vidste du, at…

CLAAS’ CRUISE PILOT har været på markedet siden 2006 og kan indstilles til at styre fremkørselshastigheden efter præcis de parametre, du ønsker.