"På vores bedrift er vores maskinstrategi for det første, at handle i tillid med vores lokale smed. Det ligger dybt i os."
LAVE OMKOSTNINGER PR. HEKTAR HENTES I DRIFTSSIKKERHEDEN
Hos Sønderhøjgård I/S er strategien for maskinparken klar. Servicering af bedriftens traktorer overholdes, så gensalgsværdien er høj når de 2-3 år gamle traktorer skal udskiftes med nye.
Selvom det kan være fristende at beholde traktorerne i flere år, så er det tallenes tale, der husker Preben Lauridsen fra Sønderhøjgård på, at det netop er den grundlæggende strategi om indkøb af nye traktorer, der gør at Sønderhøjgaard placerer sig bedre end top 10 på omkostningerne pr. hektar på driften.
"Vi vil have svært ved at forberede os ret meget på omkostningssiden med en anden strategi end den vi bruger nu", udtaler Preben Lauridsen, der sammen med to andre er medejer af Sønderhøjgård I/S.
Sønderhøjgård er et af Danmarks største økologiske landbrug, hvor der udover 500 køer også tæller 1.200 hektarer med i bedriften. I samarbejde med en anden gård og sønnens nærliggende gård driver de tilsammen 2.500 hektarer økologisk, og laver stort set alle opgaver selv. Bl.a. fungerer Sønderhøjgårds maskinpark som maskinstation for sønnens bedrift, og på den måde er det en naturlig del af driften at samarbejde på tværs.
Økologisk biogasanlæg
For to års tid siden gik de tre bedrifter sammen med nogle nabolandmænd om, at få bygget et biogasanlæg. Anlægget kan håndtere græs og majs fra små tusind hektarer fra de samlede arealer. Desuden tager biogasanlægget al dybstrøelse og gylle samtidig med, at der også kan tages lidt mere ind ude fra andre bedrifter. Som Preben udtaler, så er anlægget en investering og fremtidssikring, da det giver mulighed for at have "styr på vores gødning fremadrettet".
Det er et mindset som dette, der gør at fremtidsikring af bedriftens mange aspekter også gør sig gældende for Sønderhøjgaårds maskinstrategi.
Tillidsfuldt samarbejde
Det er ifølge Preben Lauridsen 32 år siden at samarbejdet mellem Maskinland Vittarp A/S startede, og selvom dette partnerskab består så har Sønderhøjgårds behov ændret sig. "Vi har altid holdt fast i at vi ville nøjes med CLAAS 850'eren, men eftersom biogasanlægget er kommet til, er opgaverne simpelten blevet for store og tunge". Denne udvikling har gjort at der stadig handles med tillid, og at man derfor fortsat følger hinanden i årene frem.
"På vores bedrift er vores maskinstrategi for det første, at handle i tillid med vores lokale smed. Det ligger dybt i os. Det er ikke fordi vi siger, at vi kun kører CLAAS, men sådan som det har været i de senere år så køber vi CLAAS traktorer. Og det bliver vi nok ved lang tid endnu for vi har et kanon godt samarbejde".
Den første CLAAS traktor blev da også i sin tid købt ved Maskinland Vittarp A/S, og der er blevet leveret en ny 920'er med ekstra store dæk, og der leveres endnu en til at trække ploven. På den måde vil Sønderhøjgårds tre-akslede snittervogne fremover blive kørt af en 900-serie hver.
Omkostninger med budgetsikkerhed
Der køres en maskinstrategi, hvor de traktorer der skal køre mange timer, er kalkuleret til at køre op til 1700 timer om året. Herefter er næste skridt i strategien at traktorerne bliver skiftet ud hvert andet til tredje år. Dette afhænger af om, der er en kunde, som er interesseret i at aftage de maskiner. Som nævnt er endnu et ben i strategien at der køres hårdt på at holde alle servicer. Det sikrer nemlig en høj gensalgsværdi, og da der laves finansering og en garanti på traktorerne i den tid Sønderhøjgård bruger dem, så er der også indregnet en budgetsikkerhed.
Det er en ordning som Preben Lauridsen er tilfreds med, "den strategi ender vi nok ikke med at ændre meget på. Det har igen noget at gøre med budgetsikkerhed for vi har jo ikke nogen større nedbrud når vi konsekvent har nogle nye maskiner".
Dog er det ikke kun nye maskiner, der duer på bedriften.
"Vi har også en CLAAS traktor, der har gået 13.500 timer som skal fortsætte længe endnu, men den bruges f.eks. til foder. Og så har vi nogen, der laver mere delvise opgaver og de er selvfølgelig også gamle. Så når vi køber fire nye traktorer så er der nok én af dem, der er udvalgt til at skulle blive her i rigtig mange år".
"Når du trykker på speederen, så sker der noget"
Også piloten af den nye AXION 920 Nikolai Philip Hansen er yderst tilfreds med hverdagen i en CLAAS traktor.
"Jeg har været ved Sønderhøjgaard i tre år og nu har vi så fået en ny traktor, en CLAAS AXION 920, en utrolig fin traktor. Du sidder rigtig godt. Du sidder placeret, så du kan se udover det hele og så er det bare en CLAAS, altså. Når du kommer op og sidde i en CLAAS, det er noget helt andet. Når du trykker på speederen så sker der noget, og det er bare anderledes. Du har en helt anderledes følelse af at sidde i en CLAAS. Daglig vedligeholdelse tager fra et kvarter til 20 min. Du skal have tanket og du skal lige have smurt op. Det hele sidder enkelt og det er til at komme til, og der er ikke noget med at kravle ind under og al mulig sjov. Bare sådan en ting som luftfilter og køler, det sidder jo lige inde bag motorhjelmen. Så er det jo bare lige at åbne og så sidder det lige først for. Og det er noget vi mærker meget til".
