”CEMOS optimerer hele tiden traktorerne, og eftersom det er på de to største traktorer, som også er dem med det største dieselforbrug, så er det også der, hvor vi sparer mest.”

Marienborg Gods vælger AXION – let, smal og med masser af trækkraft.

Over de seneste to sæsoner har Marienborg Gods investeret i to CLAAS AXION 960, én på bælter (TT) og én med dæktryksregulering. Det giver fleksibiliteten i marken og på vejen - året rundt, fortæller driftsleder Lars Haugaard Jensen.

Marienborg Gods ligger på Sydhavsøen Møn og råder over 1.300 hektar agerjord, 400 hektar skov og 750 helårssøer med fuldopdræt.

Sidste år investerede godset i en CLAAS AXION 960TT med bælter, og i år har de købt én AXION 960 mere med dæktryksregulering i stedet for bælter. 

Det er særlig på grund af kørekomfort både for chaufføren, men også af hensyn til lokalsamfundet, at traktoren brillierer, forklarer driftsleder siden 1996, Lars Haugaard Jensen: 

”Bæltetraktoren, den har det unikke, at den er affjedret på en særlig måde. Jeg vil sige, at det er en unik undervogn, den har. Vi kan blandt andet køre korn med den, nu har jeg selv ligget og kørt korn, og det er ikke traktoren, der sætter begrænsninger, når vi kører igennem vores byer her,” siger han.

”Der er mange af de her ujævnheder, man næsten ikke mærker inde i traktoren,” fortæller han. 

Godset valgte, at én af 960’erne skulle være med bælter, fordi den giver en øget alsidighed til traktoren. 

”Den kører både og sår, og den kører med diverse ting. Grunden til, at vi købte en bæltetraktor, det var simpelthen for at få en fleksibel traktor, som eksempelvis kan køre korn midt i foråret til grisene.” 
 
Turister på vejene
Marienborg valgte den anden traktor med dæktryksregulering for at få en traktor med stor trækkraft, som kunne klare alle slags opgaver – uden tvillingehjul. Den intelligente og dynamiske dæktryksregulering tilpasser sig afhængig af opgaven.  Denne funktion, samt færre hjulskift, betyder at føreren kan blive i kabinen, og det giver en bedre sikkerhed for medarbejderne.

”Jeg havde ikke brug for to med bælter, men for en stor traktor, hvor vi ikke skulle have tvillinghjul på, og som er fleksibel. Det vil sige, at det er en altmulig traktor, som kan lave lidt af hvert, uden vi skal gøre de store ændringer for at kunne lave en anden opgave,” siger han. 

Beslutningen viste sig også at være til gavn for naboerne, forklarer driftslederen: 
”For vores vedkommende er det en fordel, at den ikke er bred. Her på Møn har vi mange turister, som kommer hele sommeren, eller faktisk det meste af året, og det gør, at vi har svært ved at komme rundt på vejene med tvillinghjul. Vi har nogle veje, som er smalle – alléer osv.”
 

Optimér tiden i marken med CEMOS
Med førerassistentsystemet CEMOS optimerer du på maskinen på tværs af alle traktorførere. Særligt hvad angår vægtfordeling og dæktryk bliver føreren vejledt i at træffe hurtige og optimale beslutninger for indstillingerne. 

”Vi tilvalgte CEMOS, fordi jeg havde længe gået og ønsket at få noget, hvor man fik noget luftregulering. Da vi gik ind for det, så tog vi også CEMOS, og CEMOS gør, at vi hele tiden optimerer traktorerne, og da det er de to største traktorer, så er det nok også dem, der har det største dieselforbrug, og det er nok der, hvor vi kan spare mest,” fortæller Lars Haugaard Jensen.

”Vi kender det fra vores CLAAS mejetærskere, og det fungerer fantastisk godt, og derfor var jeg overhovedet ikke bange for at køre med det. Jeg har sendt alle traktorførende på kursus i CEMOS, og de kom tilbage og sagde, at det var helt utroligt, hvad det kunne gøre, også med luftregulering,” fortæller Lars Haugaard Jensen.

Fakta

Marienborg Gods
1300 hektar agerjord
400 hektarer
750 grisesøer
6 CLAAS traktorer