"Vi har valgt dette sæt, da det er robust bygget og en kvalitetsmaskine, der kan holde i mange år"

Marskjord kræver det rette produkt

De to brødre Jos og Peter Kapitein driver til dagligt en kvægbedrift nær Ribe. Her er jorden lidt anderledes end i andre dele af landet, og det har bl.a. været en del af beslutningen om, hvilken skårlægger brødrene bruger i græssæsonen.

I 1998 kom Jos Kapitein og hans bror Peter til Danmark, da familielandbruget i Holland ikke var stort nok til, at de kunne beskæftige sig fuld tid med det. Flere af deres brødre var nemlig også interesseret i landbruget og skulle derfor arbejde på landbruget i Holland. Nu driver de to brødre Kapitein I/S nær Ribe, hvor de har ca. 235 malkekøer og 220 hektar jord, hvor den største del er græsmarker, som bruges til foder til køerne.

Jorden vestpå er typisk stiv marskjord, som bl.a. er godt egnet til græs. ”Udfordringen ved marskjorden er, at vi skårlægger lidt senere på foråret, fordi det tager lidt længere tid at varme op”, fortæller Jos Kapitein, der er medejer af bedriften. ”Til gengæld er den største fordel, at vi ikke behøver at vande. Det gror nok af sig selv”.

Til at skårlægge de mange hektar græs, har Kapitein valgt at bruge et CLAAS DISCO 9200 C CONTOUR triple-sæt.

”Vi har valgt dette sæt, da det er robust bygget og en kvalitetsmaskine, der kan holde i mange år”, fortæller Jos, der også sætter pris på, at knivene slet ikke er skiftet på det 1 år gamle skårlæggersæt. ”Indtil nu har den slået ca. 400 hektar, og jeg regner med 100 hektar mere, før knivene skal vendes rundt. Så som det ser ud lige nu, kan vi slå 1000 hektar med ét sæt knive”.

Der var flere mærker skårlægger i overvejelser, da tankerne om nyt slåsæt stod på. ”Vi vurderede maskinens opbygning, konstruktion og evnen til at følge jorden, og valget faldt derfor på en CLAAS DISCO.”

Det rigtige produkt til marskjorden
Særligt totalvægten på DISCO skårlæggersættet er godt til det bløde marskjord. ”Den har også en meget fin egenskab, hvor den følger jorden, hvis det er ujævnt. Det har været meget vigtigt for os”, fortæller Jos. Også CLAAS sættets løsning med CRIMPER er en fordel i græs, mener Jos: ”Den har en god vinkel, og optager græsset nemt. Så det giver et bedre flow i materialet.”

Udover butterflysættet fra CLAAS er Kapitein også indehaver af en LINER 3000 rive samt en TORION 956 SINUS, som begge også vækker stor begejstring for brødrene.