"Fra 780'eren og
til 8900 er der en kapacitetsforskel at mærke"

Med Rosenfeldt i frøhøsten 2021

Midt i juli tog vi turen til Sjælland - nærmere betegnet Rosenfeldt, hvor vi mødte maskinfører Mikkel Lacoppidan til en snak om deres fokus på frøgræs samt deres mejetærskervalg. 

Rosenfeldt driver 2400 hektar primært med græs, korn og raps som afgrøder. Særligt er der fokus på frøgræs, hvor de dyrker hundegræs, rødsvingel, almindeligt rajgræs, vervoldisk rajgræs og hvidkløver.

Da vi møder Mikkel, er høsten godt igang i vestervoldisk rajgræs. "Det er en meget kraftig og aggresiv græsart. Vi sår den ud i renbestand i efteråret og høster den i næste vækstsæson", fortæller Mikkel. 

I 2019 fik Rosenfeldt en LEXION 8900 som forserie-maskine. Derefter valgte de at købe to nye LEXION 8900 TERRA TRAC til sæson 2020. Førhen kørte de en LEXION 780.

"Fra 780'eren og til 8900 er der en kapacitetsforskel at mærke - vi kan komme en halv time tidligere igang om morgenen, hvor man godt kan mærke, at man har noget mere motorkraft", fortæller Mikkel og fortsætter: "Igen om aftenen, når duggen begynder at falde, så mærker vi, at vi har lidt mere power at gøre med."

"Alt kan styres i kabinen"
Som mejetærskerpilot er dagene lange, og derfor er komforten og betjeningen vigtig. Mikkel påpeger tre områder, som er vigtige for ham, når skal han bruge hele dagen i maskinen.

"Den er pålidelig."

"Den er servicevenlig"

"Og selvfølgelige komforten"

Det vigtigste er dog pålidelighed, mener Mikkel. "Det er vigtigt, at du ved nedbrud ikke skal ud og pille, rode og rage - det er blevet så nemt, at du kan betjene langt det meste inde fra førerhuset." Derudover sætter han pris på, hvor lydsvag maskinen er, og betjeningsdelen er blevet meget mere simpel.

En helt anden verden med et sejlskærebord
Med LEXION 8900 valgte godset også CLAAS' sejlskærebord CONVIO FLEX. "Vi er gået fra et 12 meter VARIO bord og til CONVIO FLEX 1380. Det er en helt anden verden med et sejlskærebord". Mikkel roser bl.a. jævnheden, materialet kommer ind med og muligheden for at lægge kniven fladt ned mod jorden. "Fx i rødsvingel - hvis det har lagt sig lidt ned, er det svært at komme ned med et stift bord - og der virker sejlskærebordet rigtig godt".

"Det kommer ind meget indsartet, og det vælter ikke rundt på indføringstromlen, så det kommer i klumper", fortæller han.

Ny mand roser maskinen
Til sæsonen har godset valgt at ansætte en ny mand, som ikke har kørt CLAAS i mange år, og overgangen hertil har ikke været noget problem.

"Den er nem at have med at gøre", fortæller Jesper Mayland Olsen. "Den ligner stadig meget en god gammel LEXION 600, men her har vi en overbygning på det hele. Jeg føler det hele er blevet kraftigere og stærkere."