"JAGUAR er en utrolig stabil og pålidelig maskine, og det er også derfor vi fortsætter med at køre med den"

SLÅR GRÆS FOR EN AF DE SIDSTE TØRREFABRIKKER I DANMARK

Snart starter græssæsonen på en af Danmarks sidste tørrefabrikker, Nybro Tørreri. Her skårlægger Bounum Maskinstation de ca. 6000 hektar græs, som efterfølgende rives og snittes, hvilket giver mellem 10.000 og 14.000 tons færdigvarer til pilleproduktion hvert år.

Seks mand fra Bounum Maskinstation arbejder fuld tid med græsarbejdet på Nybro Tørreri vest for Varde, og det gør de fra sæsonen starter i midten maj og hen til omkring 1. november. ”Vi har folk derude, som har været der i mange år, og derfor kender de rutinerne og har erfaringen med det store område”, fortæller Kenneth Christiansen, som sammen med kompagnonerne Thomas Eskildsen og Michael Eskildsen driver Bounum Maskinstation.

Maskinstationen beskæftiger 30 mand og arbejder primært med landbrug, hvor de servicerer landbrugene i nærområdet med grovfoder, gyllekørsel, lastbilkørsel og entreprenørarbejde.

Snitteren har kørt 13.000 timer
Vores arbejde på Nybro Tørreri foregår på den måde, at vi både skårlægger, river og snitter græsset. Og derefter kører vi det hjem i lastbiler”, fortæller Kenneth Christiansen.

Snitteren, der kører på Nybro Tørreri er en ældre model, CLAAS JAGUAR 870, fra 2008, og den har kørt ikke mindre end 13.000 timer i sin tid på tørrefabrikken. ”JAGUAR er en utrolig stabil og pålidelig maskine, og det er også derfor vi fortsætter med at køre med den”, fortæller Kenneth Christiansen, der lægger stor vægt på det serviceorgan, som er bag CLAAS: ”for os er det vigtigt, at vi kan komme hurtigt i gang, hvis vi skulle løbe ind i driftsstop. Det er også en af grundene til, vi kører med en CLAAS – her kan vi have stumperne hurtigt, og vi er sikker på, at de er til at finde rundt omkring i landet”.

Udover 870’eren har Bounum Maskinstation tre yderligere CLAAS snittere: en 870’er, en 950’er og en 960’er, som primært bliver brugt til græs henover sæsonen. Sidst på sæsonen snitter maskinstationen majs, hvor de tre JAGUAR tilsammen snitter ca. 3000 hektar majs pr. sæson.

Skårlægger med lave vedligeholdelsesomkostninger
Inden snitteren går i gang på tørrefabrikken, bliver græsset skårlagt, og hertil bruger maskinstationen også maskiner af mærket CLAAS. ”Græsset bliver slået med en DISCO 9200 AUTOSWATHER, og den er vi rigtig glade for. Den er meget stabil og holdbar”, fortæller Kenneth Christiansen. Skårlæggeren har kørt to sæsoner på tørrefabrikken, hvor den har slået 6000 hektar pr. år og ifølge Kenneth Christiansen er vedligeholdelsesomkostningerne små – omkring 2 kr. pr. hektar.

”Maskinen har gået ca. 1000 timer i 2017 og lidt mindre i 2018 pga. den tørre sommer. For os er det vigtigt at have en maskine, der er driftssikker, når vi kører så mange hektarer på tørreriet. Vi kommer ud i nogle områder, hvor der både er eng og lidt andet forskelligt, så det er vigtigt, at maskinen kan klare det – og det kan vores DISCO”, fortæller Kenneth Christiansen.

Inden tørreriets græs blev skårlagt med en CLAAS, havde maskinstationen været forbi andre mærker. ”Vi har slået græs for tørreindustrien igennem mange år – siden sidst i 80’erne, vil jeg tro”, fortæller Kenneth Christiansen og fortsætter: ”Før 2017 havde vi ikke prøvet at køre med en CLAAS DISCO før, men vi mente, at nu skulle det være, og det viser sig, at vi er utrolig glade for, at den er driftssikker”.

Medarbejderes erfaring er værdsat
Bounum Maskinstation startede i 1967, og de tre ejere, der i dag driver maskinstationen, overtog den i 2005. Dog er der en stor del af folkene, der har været ansat i en længere årrække. ”Vi er 30 mand ansat, og faktisk har de 17 af dem været ansat i 20 år eller længere”, fortæller Kenneth Christiansen, der også har flere folk, der er blevet hædret med 40 års fortjenstmedalje.

”Vi sætter stor pris på vores medarbejdere, og de, der har været her mange år, har en stor portion erfaring og kender til det hele. Det er noget, vi værdsætter meget, og bl.a. på tørrefabrikken er vi helt trygge ved, at det er erfarne folk, der udfører arbejdet”, afslutter Kenneth Christiansen.