”Denne finsnitter har rundet 10.300 timer, men den gør det fantastisk endnu, og den snitter faktisk kun pil”
Snittet pil til bedre vandmiljø
Det er sæson for pilesnit i øjeblikket, og for Stadil Maskinstation bruges vintermånederne bl.a. på at snitte pil over hele landet. Den snittede pil bidrager til rensning af drænvand fra marker.
Normalt ser vi finsnittere i græs eller majs, så CLAAS JAGUAR 870’eren er ude på en lidt anderledes opgave nær Haderslev – den snitter nemlig pil.
”Vi snitter omkring 200-300 ha pil hvert år”, fortæller snitterchauffør Jonas Hjorthus, der kører den ”ældre dame”, som han kalder snitteren. ”Denne finsnitter har rundet 10.300 timer, men den gør det fantastisk endnu, og den snitter faktisk kun pil”, fortæller han. Stadil Maskinstation har godt fat i arbejdet omkring pil i det meste af Danmark, så det kan ikke betale sig for dem at skulle lave maskinen om for, så den også kan køre i græs eller majs.
Den snittede pil bruges normalvis til varmeværker, men netop den pil, som snittes på markerne nær Haderslev, skal bruges i et lavområde til at rense vandet.

Jonas Hjorthus (i midten) samt de to traktorførere.
Pil fungerer som filter til at rense vand
Aftageren af den snittede pil er entreprenøren Hans Christian Eriksen fra Kerteminde på Fyn. For Hans Christian er det forholdsvist nyt at arbejde med pil som et produkt til af rense markdræn.
”De ca. 4000 rummeter snittede pil skal bruges til et stort vandhul – et såkaldt matriceanlæg, som jeg skal lave for en landmandskunde”, fortæller Hans Christian og fortsætter: ”Her skal der kobles hoveddræn på og pilen, som placeres i vandhullet, er med til at rense vandet, inden det løber ud i Kertemindefjorden.”
”Jeg skal i gang med arbejdet lige efter påske, og så glæder jeg mig til at få taget nogle vandprøver henover året”, fortæller Hans Christian, der er entreprenør med særligt fokus på natur og miljø.
Marker med pil er bestemt ikke det, der ses mest af i Danmark, så det krævede også lidt analyse for Hans Christian at finde frem til, hvor man kunne få den store mængde snittede pil fra. ”Jeg så nogle områder nær Kerteminde med pil og fandt hurtigt frem til, at det var en maskinstation i Vestjylland, der stod for snitningen af de marker”. Markerne ved Kerteminde havde dog ikke den størrelse, som Hans Christian gik efter, men det fandtes heldigvis ved Haderslev.

Der er ikke meget at se endnu - men her skal det store vandhul graves, hvor det snittede pil skal ligges for at rense vandet, inden det løber ud i Kertemindefjorden.
Imponerende færdigvarer
”Jeg er meget tilfreds med færdigvaren. Jeg er meget imponeret over, hvor ens materialet er – det er 40 mm det hele, og så overraskede det mig også, hvor forholdsvist stærkt det gik med at få snittet pilen”, fortæller entreprenøren.
For at finsnitteren kan lave så ensartet materiale i den størrelse, kører den med et særligt skærebord, der egner sig til pil. I knivcylinderen sidder kun 10 knive, da maskinstationen har pillet hver anden kniv ud, for at snitlængden kan blive 40 mm.
Selvom JAGUAR snitteren har et højt timetal i forhold til en normal snitter, skal den fortsætte med at snitte pil fremover. ”Den er blevet passet, plejet og serviceret, når den skulle. Derfor kører den stadig helt uden problemer”, afslutter snitterchauffør hos Stadil Maskinstation Jonas Hjorthus.






