"Jeg er meget tilfreds med traktoren, og jeg kan bestemt anbefale den. Den går godt, og så er den bare stærk”

Specialopgave giver traktor ny farve

CLAAS traktoren er kendt på sin lysegrønne farve og røde fælge, men hos Jysk Jordstabilisering har CLAAS en helt anden farve – den er nemlig helt hvid. Grunden til det er, at traktoren arbejder med at kalkstabilisere bl.a. byggepladser, og det betyder, at traktoren sjældent viser lakken frem.

Vi møder Flemming Lind, indehaver af Jysk Jordstabilisering, på en byggeplads i Hedehusene tæt ved Roskilde. Virksomheden, som startede i 2009, har adresse i Juelsminde, men Flemming Lind og hans traktor og udstyr kører i hele landet.

”Jeg har en støjmaster-udlægger, som lægger kalken ud, og så har jeg en stabiliseringsfræser bagpå, som mixer jord og kalk. Derimellem har jeg en CLAAS AXION 960”, fortæller Flemming Lind.

FAKTA

  • Virksomhed: Jysk Jordstabilisering, Juelsminde
  • Enkeltmandsvirksomhed
  • Indehaver: Flemming Lind
  • Traktor: CLAAS AXION 960
  • Redskab: Støjmaster-udlægger og stabiliseringsfræser

Metoden går ud på at bruge det våde ler i stedet for at skifte det ud med sand. Så har man fx en grund, der hælder, kan man tage jorden fra den ene ende og kalkstabilisere, så grunden bliver vandret – og det helt uden at køre noget fra eller til.

”Når jeg fræser, så kører jeg med 0,7 km/t som tophastighed. Det skal være sådan, at den når at bremse ned, hvis jeg rammer ind i hårdt jord, så traktoren kan nå at stoppe, inden fræseren kan nå at arbejde sig igennem jorden”, fortæller Flemming Lind.

Et hårdt miljø for traktoren
Flemming startede med en ny traktor i 2009 og i 2021 var det tid til en udskiftning. ”Den havde gået 13.000 timer, og den var ved at have udtjent sin værnepligt”, fortæller han og fortsætter: ”Jeg prøvede en ny af samme mærke og så prøvede jeg en CLAAS. Det viste sig, at CLAAS’en kunne løfte mere, var stærkere, brugte mindre brændstof og så var komforten også bedre.” Valget var derfor ikke svært og i foråret 2021 fik Flemming leveret en AXION 960 – dog med lidt ombygninger.

”Jeg havde nogle ønsker til den nye traktor, og de ting kunne jeg ligeså godt få ordnet, mens den var ny, for det er et hårdt miljø, jeg kører i”. Bl.a. er bremsesystemet blevet flyttet, da det sad inde omkring denne ene bagaksel, og var det blevet siddende der, ville det være blevet rykket af.

I løbet af et år kører Flemmings traktor et sted mellem 1500 og 1800 timer, og da det er den eneste traktor, han har, er driftsikkerheden noget, der er meget vigtigt for ham.

”Jeg er meget tilfreds med traktoren, og jeg kan bestemt anbefale den. Den går godt, og så er den bare stærk”, fortæller han og fremhæver desuden det gode samarbejde med Traktor Høst i Hinnerup, som har solgt og klargjort traktoren til ham.

”De har været meget behjælpelig med at få traktoren lavet, som jeg gerne ville have den. Det er et specielt miljø, jeg kører i, og det skal være en stærk maskine, der kan holde til det. Og det kan den. Jeg er glad for alt det, som er blevet lavet på den og synes virkelig, at det er flot arbejde”, slutter Flemming med et smil.