"Vi har altid kørt med to mejetærskere, men med den kapacitet, som den nye LEXION har, mente vi godt, vi kunne klare os med én stor"

To mejetærskere blev til én
På Vestbo har man altid kørt med to mejetærskere for at klare de mange hektar, men da de nye LEXION kom frem, blev indehaver Bjarne Nielsen nysgerrig på, om én mejetærsker kunne klare det samme arbejde – og det kunne den.
De sidste 30 år har Bjarne Nielsen og hans kone Jonna drevet svineproduktionen Vestbo, som ligger nord for Thisted. Her ejer de knap 400 hektar og driver i alt ca. 515 hektar, og derudover er de medejere af et kvægbrug med ca. 375 malkekøer. Derudover udføres også maskinstationsarbejde, herunder høstarbejde for lokale landmænd.
Kornafgrøderne høster Bjarne med en LEXION 8900 TERRA TRAC, som han købte til høsten 2020. Udover at det er den første CLAAS mejetærsker, som Bjarne har haft, er det også første gang, at han kun har én mejetærsker til at klare de i alt ca. 900 hektar, som primært består af almindelige kornafgrøder og raps.
Har drømt om at prøve en CLAAS længe
Det er første gang, at Bjarne har købt en CLAAS mejetærsker til bedriften, men siden LEXION 770’erne og 780’erne begyndte at dukke op i området, har Bjarne drømt om at prøve en CLAAS, og sidste år blev det en realitet. ”Da de nye LEXION kom frem, læste jeg lidt om det, og blev enig med mig selv om, at det skulle prøves”, fortæller Bjarne, som har handlet sin LEXION mejetærsker ved Vinderup Maskiner.
Drømmen, som blev til virkelighed, har bestemt ikke skuffet thyboen. ”Min fornemmelse er, at den bruger minimum 30 % mindre brændstof for at lave samme arbejde som vores gamle mejetærsker. Den tidligere mejetærsker havde en brændstoftank på 1300 liter, og LEXION har en på 1150 liter. Alligevel kører den flere timer på samme tank, og når vi kommer til aften, har vi høstet væsentligt flere hektar”, fortæller Bjarne, der mener, at det hænger sammen med, at han har skiftet fra en rotormaskine til en hybrid, som tærsker med en traditionel tærskecylinder og bruger rotorerne til udskillelse.
Gus fra Vesterhavet har ingen betydning
Når man bor langs den jyske vestkyst er en af udfordringer gus, som kommer ind fra havet. Det betyder, at duggen kan falde allerede omkring kl. 20 på en høstdag. ”Førhen var det meget sjældent, at vi kunne køre til sent om aftenen. Når duggen kom, måtte vi stoppe. Men CLAAS’en kører gladelig videre”, fortæller Bjarne med et smil. Dette skyldes både ilægningen fra CONVIO skærebordet, men også hybridprincippet kommer til gavn under disse forhold.
”CONVIO skærebordet har virkelig imponeret med sin jævne indføring i mejetærskeren samt dets gode egenskaber til at følge jordens konturer både sidevejs, men også op og ned ved kørsel i kuperet terræn. Bælteundervognen medvirker desuden til, at skærebordet og maskinen generelt kører utrolig roligt på marken, selv hvis man krydser et gyllespor”.
En kapacitet, der er mærkbar bedre
Kapaciteten har ifølge Bjarne fået et nyk opad efter skiftet til LEXION. ”Den har taget over 6 ha/timen i gennemsnit”, fortæller han og fortsætter: ”En af grundene til, at det blev LEXION 8900 TT var, at vi kunne få den store korntank med plads til 18.000 liter, og derved havde jeg håbet, at en vogn kunne holde kornet væk fra mejetærskeren, da den kunne have mere i tanken, men pga. den højere kapacitet skal der stadig to til”, fortæller han. ”Aftømningen sker rigtig hurtigt, og det er en god detalje, at aftømningshastigheden kan halveres, når vognen skal fyldes helt op.”



Mine tre favoritter:
- Stor kapacitet fra morgen til aften
- CONVIO skærebordets jævne ilægning
- TERRA TRAC undervognens gode affjedring samt kraftoverskud
Facts om bedriften:
- Navn: Vestbo
- Størrelse: 515 hektar, 40.000 grise + 23.000 slagtegrise/år, medejer af et kvægbrug med 375 malkekøer og 375 ha.
- Afgrøder: Vinterhvede, raps, hvede, hybrid vinterbyg, vårbyg
- Ansatte: 4 ansatte og en løs medhjælper
- Mejetærsker: CLAAS LEXION 8900 TERRA TRAC
- Skærebord: CLAAS CONVIO 1230
Vidste du, at…
De første LEXION mejetærskere med TERRA TRAC undervogn kom på markedet allerede i 1996.