"Ud af alle de traktorer vi havde på prøve, så overraskede CLAAS traktoren mest positivt"

TRAKTOREN, DER OVERRASKEDE, BLEV MASKINPARKENS NYE STORTRAKTOR.

På en solrig dag i starten af september går turen til et besøg i marken ved Hørve på Vestsjælland. Her er den kyndige traktorfører fra Dansk Landbrugs Management A/S, DLM, Lasse Mølgaard Kristiansen, i færd med at harve med en 12 meter Horsch harve. Og selvom denne i sig selv er et imponerende syn, er det traktoren der er spændt for, som er årsagen til besøget. DLM er nemlig nogle af de første i Danmark, der har investeret i stortraktoren AXION 960 TERRA TRAC – den første fuldt affjedrede bælteundervogn. TERRA TRAC er et unikt CLAAS udviklet produkt, som gennem et stærkt ingeniørarbejde skåner jordbunden og optimerer bedriftens tid og omkostninger ved at lette markarbejdet og vejtransporten.

Den kaldes en hybridløsning mellem en bæltetraktor og en hjultraktor, hvor AXION 960 TERRA TRAC formår at ligge godt på landevejen, selvom stortraktoren er designet til de helt tunge arbejdsopgaver i marken. CLAAS udvikler intelligente maskiner, der indtænker hele arbejdsprocessen, og derfor er AXION 960 TERRA TRAC særdeles attraktiv ved at kunne præstere på både mark og landevej.

Netop dét er noget, der ifølge Lasse får ham til at glæde sig til et vådt efterår, hvor den fuldt affjedrede bæltetraktor virkelig kan komme til sin ret. ”Vi har siden 2000 anvendt bæltetraktor på vores bedrift og kender derfor også til de udfordringer, som en traditionel bæltetraktor kan have i våde og besværlige betingelser – vi tror på, at hybridløsning fra CLAAS er med til at afhjælpe nogle af de vanskeligheder”, fortæller Lasse. Nu er forholdene optimale til at harve, og traktorføreren er godt tilfreds med, at DLM valgte at tilføje CLAAS traktoren til deres maskinpark.

”Ud af alle de traktorer vi havde på prøve, så overraskede CLAAS traktoren mest positivt. Jeg vil faktisk ikke tilbage, for jeg har ikke savnet min gamle traktor siden skiftet”, fortæller Lasse og nævner traktorens trækkraft og komfort som store styrker. ”Jeg har prøvet at køre den allerførste AXION model, da den kom på markedet for mange år siden. Så jeg tænkte egentlig bare, at den her CLAAS traktor da kunne få en chance, når nu den kom til afprøvning, men efter alle afprøvningerne, så vidste jeg godt, hvilken én jeg foretrak”, beretter Lasse, der har traktoren helt for sig, indtil der skal sås raps.

Overgangen til den nye traktor er ifølge Lasse nem, da styresystemerne er intuitive at bruge og selve betjeningen gør, at traktoren fungerer rigtig godt i sin helhed. ”Den har et bedre overskud til at udnytte dens hestekræfter og klarer den smalle vejtransport – det er ret fedt, når det egentlig er en meget stor maskine”, siger Lasse og fortæller, at DLM har ejendomme og jorder rundt omkring på Sjælland, hvor vejtransport er en vigtig del af logistikken for at få arbejdet til at gå op i en højere enhed.

Salgs- og Produktchef for CLAAS traktorer, Lars Johnsen bekræfter, at den store traktor formår at rumme kundernes behov ved at være smal i vejtransport. ”Når man har så stor en bedrift som DLM og har jord rundt om på Sjælland, hvor der er langt mellem markerne, så er det vigtigt, at dét at transportere sig i traktoren ikke bliver en logistisk udfordring. Vi ser flere og flere bedrifter i Danmark, hvor markarbejdet ikke kun er på én til to sæsoner, men faktisk strækker sig hele året. Derfor har CLAAS også skabt en stortraktor som AXION 960 TERRA TRAC, der indtænker dette behov. Desuden er det et stort plus, at traktoren heller ikke generer trafikken, når først den er på vej fra A til B”, afslutter Lars Johnsen.

Om DLM
DLM blev stiftet tilbage i 2001 som et driftsselskab, der ejes af Vallø Stift, Ledreborg Gods og Vibygård Gods. Formålet er at varetage planteavl samt administration af godserne. DLM driver over 5500 hektarer, der fordeler sig over Sjælland, hvilket stiller høje krav til den nyindkøbte traktor, da DLM’s sæson strækker sig over hele året på forskellige sjællandske lokationer. DLM var det første landbrugsdriftsselskab i Danmark, som efter flere år med vellykket drift af flere godser også tæller Sharefarming aftaler. Sharefarming er udviklet i England som et alternativ til forpagtning. Ejeren af jorden indgår et samarbejde med en landmand eller et selskab om driften af jorden eller hele ejendommen. Indtægter og udgifter indgår i en pulje, som fordeles efter aftale. Parterne har en fælles interesse i at optimere driften af landbruget, og passe på gårdens aktiver.