"Den er effektiv og der kan køres stærkt med den. Hvis man hæver den i liften og lader den køre på tromlen, så får man vendt i en ruf"

Det er effektivt. Det er nemt.

Der er en del arbejde forud for kartoffelsætningen samt tiden efter, derfor var maskinfællesskabet Westergaard & Poulsen i Midtjylland på udkig efter kraftige og effektive maskiner – og der fandt de to fra BEDNAR. 

Westergaard & Poulsen er for flere år siden gået sammen i et maskinfællesskab for at passe deres bedrifter med planteavl på 570 ha.; kartofler (170 ha.), frøgræs (50 ha.) og maltbyg (350 ha.). De har hver deres landbrug med hver deres mark- og kemiplaner, men maskinerne og medarbejderne deles de om. En af de medarbejdere er Filip Bräuner, som har arbejdet som maskinfører for Westergaard & Poulsen i seks år og har fulgt med i maskinfællesskabets udvikling. 

”I 2016 skulle vi have en ny diskharve, fordi vi gik over til mere reduceret jordbehandling. Det startede vi med i korn, og fortsatte med at pløje ved kartoflerne. Vi fik lavet en grubber under såmaskinen, så gav vi det med disken først og så ammoniak. Det lykkedes rigtig fint med kornet og så ville vi gerne have det med i kartoflerne også, derfor fik vi dybdeharven senere. Den er nede og lave en god jordløsning”, fortæller Filip Bräuner. 

Diskharven og dybdeharven er begge fra Tjekkiske Bednar, som er kendt for deres solide maskiner, hvilket også var udslagsgivende i Westergaard & Poulsens overvejelser, som startede ved diskharven.

”Vi var rundt og kigge på forskellige tallerkenharver, og den fra BEDNAR fangede vores interesse, fordi den så ud til at være solidt bygget. BEDNAR var et nyt mærke i Danmark på det tidspunkt, men vi tog chancen, og allerede efter det første år blev vi rigtig glade for den”, fortæller Filip. 

Der kan køres stærkt med den

Det primære formål med diskharven SWIFTERDISC XO6000 er, at den  bruges efter, at kartoflerne er taget op, så den kan slå kartoffel-toppene i stykker. Den bliver brugt i foråret i ren stub, inden der skal køres med ammoniak. Derudover bruges også til at så efterafgrøder med. Filip Bräuner fortæller, at ”den er effektiv og der kan køres stærkt med den. Hvis man hæver den i liften og lader den køre på tromlen, så får man vendt i en ruf. Det er hurtigt at så efterafgrøder”.

Derimod har dybdeharven FENIX FO5000 sit formål forud for kartoffellægningen hos Westergaard & Poulsen, hvor den skal lave et godt bed med pæne kamme og løs varm jord, så kartoflerne får de bedste vækstbetingelser. 

”FENIX er solid og der er en god gennemgang i tænderne – det vil aldrig stoppe til. Den er rigtig god til at jævne, og med det sand, vi har i vores jorde, så er det bedst med noget, som slæber og jævner det hele godt af. Vi kan rigtig godt lide, at maskinen er bygget simpelt op – det er nemt og robust. Det er en virkelig stærk harve, og det kan man godt mærke og se på den. Den er let at indstille og det hele følges ad i dybden, og dybden kan man indstille indefra. Det er effektivt. Det er nemt”, fortæller Filip Bräuner, medarbejder hos Westergaard & Poulsen.