Dansk traktorfører i duel mod førerassistentsystem

Publisheret: 01.03.21

En fredag midt i september drog den økologiske landmand, Nikolaj Dalsgaard, mod Leipzig for at deltage i en særlig duel – føreren mod systemet. En stor oplevelse, som også gav overraskende resultater for den danske deltager.

I alt var 10 landmand fra Europa inviteret til Tyskland for at deltage i en særlig duel, hvor de bedste traktorførere skulle forsøge at slå CLAAS’ førerassistentsystem CEMOS. Den danske deltager var Nikolaj Dalsgaard, der sammen med sin kammerat driver det økologiske landbrug Dalsgaard & Barsøe syd for Kolding.

”Jeg blev kontaktet af Lars Johnsen fra Danish Agro Machinery, som spurgte, om jeg havde lyst til at deltage. Jeg synes, det lød meget spændende, og mit mål var selvfølgelig at gøre alt for at slå CEMOS”, fortæller Nikolaj Dalsgaard.

Duellen blev fuldt og dokumenteret af DLG
Duellen blev tæt fuldt af det tyske afprøvningsinstitut, DLG, som efterfølgende analyserede og udgav resultaterne. Det betød også, at Nikolaj og de andre deltagere ikke måtte se hinandens arbejde i marken. ”Efter vi alle sammen havde været i marken og var blevet introduceret til, hvad der skulle ske, blev alle kørt tilbage på farmen, undtagen mig, for jeg var den første der skulle i gang.”

Til rådighed var en CLAAS AXION 870 CMATIC traktor samt en Köckerling vektor 6 meter stubharve.

Testen bestod i, at hver fører skulle køre fire træk på marken med deres egne indstillinger, og senere på dagen skulle de igen køre fire træk på marken, men denne gang med de indstillinger, som CEMOS foreslog. 

”Ud fra mine egne erfaringer skulle jeg bl.a. vælge frontvægte, hjulvægte, dæktryk og motorjustering, og da jeg havde fundet mit bud på de rigtige indstillinger, blev de gemt, og så kørte jeg selve testen.” Forud for testen havde Nikolaj forberedt sig grundigt, da han havde en klar mission om at skulle slå CEMOS. Til hans held havde han kendskab til både CLAAS traktoren og Köckerling harven, som er en del af maskinparken derhjemme.

Da alle deltagere havde været igennem første runde, blev hver fører igen kørt i marken, og skulle denne gang godkende de indstillinger, som CEMOS foreslog. CEMOS tog udgangspunkt i de indstillinger, som føreren tidligere på dagen manuelt havde valgt, og på den måde ville testen vise, hvor stor forskel der var på manuel indstilling og automatisk indstilling.

Skeptisk forud, men resultatet overraskede
”Inden testen tænkte jeg ikke, at CEMOS kunne lave de store optimeringer for mig, men jeg blev meget overrasket over, hvor små parametre, man skulle ændre på for, at det gav en stor effekt”, fortæller Nikolaj Dalsgaard, der faktisk viste sig at være den bedste af dagens deltagere – altså den deltager, hvis manuelle indstillinger lå tættest på de indstillinger, som CEMOS også ville have valgt.

Efter deltagelsen og dermed kendskabet til CEMOS har Nikolaj selv fået det installeret på sin AXION 830 derhjemme, og han har dykket endnu mere ned i systemet med henblik på at få mest muligt ud af det. ”Nu har jeg ikke nået at køre så meget med CEMOS, da sæsonen næsten var slut, da jeg fik det installeret, men jeg er overbevist om, at der er meget at hente særligt på brændstof, som jo er en dyr post for os, og som i fremtiden ser ud til at komme til at fylde endnu mere”. Nikolaj kender allerede CEMOS fra sin LEXION 660, og det har han været meget begejstret for.

Særligt blev Nikolaj opmærksom på, hvor meget den korrekte frontvægt har af betydning for brændstofforbrug. ”Før i tiden har jeg sjusset mig lidt frem til, hvor meget frontvægt, jeg skulle sætte på, og jeg tænkte, at 100 kg. fra eller til ikke havde den store betydning, men det har jeg fundet ud af nu, at det har.”

”Jeg glæder mig til at komme i gang med forårsarbejdet, og jeg vil faktisk også lave min egen lille test herhjemme for at se, hvor meget CEMOS kan optimere for mit arbejde”, fortæller Nikolaj.

Kræver at man er grundig i opsætningen
For Nikolaj er der slet ingen tvivl om, at mange danske landmænd ville have stor gavn af CEMOS i deres traktorer, og han er sikker på, at investeringen hurtigt vil betale sig selv hjem, men det kræver, at man som fører sætter sig godt ind i det, og får opsat det korrekt, inden man går i gang med arbejdet.

”Det er vigtigt, at man får lagt sine redskaber ind, og det er ikke noget, man skal starte på den dag, hvor man skal ud og så. Når man først har registeret sine redskaber korrekt, er det derimod meget nemt og brugervenligt at køre med. Der kommer en dialogboks op på terminalen, hvor der står, hvad CEMOS foreslår, og så trykker man ja til det, og så kører det”, fortæller Nikolaj.

”Det passer godt ind i den tid, vi er i nu, hvor der er mere fokus på fx førerløs traktorer, grønne løsninger, eldrevne køretøjer osv., og hvis man kan spare brændstof med CEMOS, så er man et skridt på vejen”, afslutter Nikolaj.

CEMOS

Under begrebet CEMOS samler CLAAS alle systemer, som forbedrer maskinen.
 
Nutidens CEMOS traktorer kan hjælpe føreren til at træffe vigtige beslutninger hurtigere, både hvad angår vægtfordeling og dæktryk, men også indstilling af traktoren og ekstra udstyr.
 
Se hvordan det går for sig, når dygtige førere deltager i den praktiske test af CEMOS, som er udført af det tyske afprøvningsinstitut Deutschen Landwirtschafts-Gesellschaft, og se, hvad svaret bliver, når der bliver spurgt: Kan en traktor gøre føreren bedre?