Rive-nyheden fra CLAAS er bedst i test … igen

Publiseret: 13.09.21

Den netop lancerede fire-rotorrive nyhed fra CLAAS fik det bedste resultat på flere væsentlige parametre ved rivetesten forud for årets Grovfoderekskursion først på sommeren.

SEGES står bag Grovfoderekskursionen og rivetesten, hvor tre river deltog, hvoraf CLAAS riven var en LINER 4800 fire-roterrive på 13,6 meter. Forskellige parametre blev sammenlignet, hvor bl.a. i forhold til mindst spild, højeste fremkørselshastighed, og dermed rivekapacitet, klarede CLAAS riven sig bedst.

”Rivens konstruktion har stor betydning, når kløvergræsset skal bjerges med god kvalitet. Målsætningen er mulighed for indstilling for et lavt sandindhold, minimalt spild og et jævnt skår, der sikrer den efterfølgende

finsnitning god kapacitet.” Sådan står der bl.a. i artiklen fra Grovfoderekskursionen bragt i Magasinet Kvæg.

Topscorer på vigtige parametre
Ser vi nærmere på testens resultater af kapacitet og hastighed, er der ingen tvivl om, at CLAAS riven ligger markant foran de konkurrerende river. Med en arbejdshastighed på 10 km/t (+25%) og dermed en kapacitet på 12 ha/t viser LINER riven at have stor effektivitet, og på de to vigtige områder er der desuden et stort spring ned til konkurrenterne i testen.

Skårets jævnhed blev også bedømt i testen, hvilket bl.a. har betydning for græssets evne til at holde på fugten, og her scorer LINER 8,8 point ud af 10 mulige. Skårets jævnhed betyder samtidig, at finsnitteren får en bedre jævn materialefødning og dermed mere rolig gang og kørsel, bedre komfort for snitterpiloten samt højere kapacitet. Sidstnævnte er også en del af testen, hvor arbejdet fra CLAAS LINER betyder, at kapaciteten ved finsnitning ligger i top.

CLAAS har med den nye LINER serie videreudviklet GRASS CARE princippet. Hele maskinens bærende del er ny-konstrueret, og dermed er der større mulighed for at aflaste rotorerne ved at lægge belastning på hovedrammen og dermed optimere en rolig gang af rotorerne.

Øvrige nyheder på riven er en ny-konstrueret undervogn under rotorerne med et ny patenterede 3D-ophæng af disse og en vægtfordeling på 20 % forhjulene og 80 % på baghjulene. Det sikrer en markant ”jet effect” under løft og nedsænkning, men sikrer desuden vægtfordelingen, så der rives rent uden urenheder.

Det nye teleskopudskud gør selv den største maskine utrolig fleksibel med en arbejdsbredde fra 10,10  til 15 meter.

De nye fire-rotorrive LINER findes i følgende arbejdsbredder:

  • 9,30 - 12,7 m 
  • 9,3 - 13,6 m
  • 10,10 - 15 m

Hvis du vil se mere om rive-testen fra Grovfoderekskursionen blev artiklen herom bragt i August-udgaven af Magasinet Kvæg.

Kilde: Magasinet Kvæg – August 2021

Hør om de første erfaringer med riven fra Revslund Maskinstation, som har kørt forserie med LINER 4900 i denne sæson.